© Rootsville.eu

Clement, Kovalcheck & Hamar Trio (US)
tiltle: Clement Kovalcheck Hamar
music: Jazz
release date: september 06, 2024
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2024


Het Clement, Kovalcheck & Hamar Trio is ontstaan ​​uit de samenvloeiing van de rauwe schoonheid van de Pacific Northwest en het rijke muzikale erfgoed van Tennessee en vertegenwoordigt een uniek geluid in de hedendaagse jazz. Dit drummerloze trio, met Dawn Clement (piano), Steve Kovalcheck (gitaar) en Jon Hamar (bas), creëert een transcendent geluid. Hun muziek, gekenmerkt door elegantie en traditie, schildert sombere, donkere landschappen van sonische diepte en complexiteit. Hoewel elk lid podia heeft gesierd naast opmerkelijke jazzgrootheden, creëren ze samen een verhaal dat zowel modern als diepgeworteld is in de traditionele Amerikaanse vorm. Deze muzikanten zijn ook toegewijde mentoren, toegewijd aan de evolutie van jazz en geïmproviseerde muziek door zowel artisticiteit als educatie.

"Blind" werd gecomponeerd voor Clement's debuutoptreden als leider in Denver in het voorjaar van 2019. Het stuk is ontworpen voor de illustere cornettist Ron Miles en bevat een tweedelige melodie waarbij de lijnen in elkaar overlopen, waardoor een ingewikkeld samenspel ontstaat dat het onderscheid tussen lead en harmonie vervaagt. Geïnspireerd door de legendarische Roy Haynes, brengt "Spirit Spin" een dynamische dialoog binnen een drummerloos formaat. Jon en Dawn's onberispelijke gevoel voor ritme transformeert het stuk in een boeiend gesprek, waarbij hun interne drummers worden getoond.

"The Lazy Dragon" is geëvolueerd als een compositie-uitdaging gedurende meerdere maanden, waarbij de nadruk ligt op voornamelijk pentatonisch materiaal om een ​​coherente melodie en harmonie te creëren. Het stuk is tot leven gebracht door getalenteerde vrienden en roept het beeld op van een draak in een serene powernap, waarbij de melodie aan het einde de droom van de draak symboliseert. Deze melodie is gecomponeerd tijdens een rit langs de pittoreske Paseo del Mar op het schiereiland Palos Verdes en legt de schilderachtige schoonheid van het uitzicht op de Stille Oceaan vast. "Paseo del Mar", wat "Sea Walk" betekent, weerspiegelt de ontspannen, panoramische ervaring van deze iconische route door Los Angeles.

"Hardball" is een energieke bebop-melodie die is gemaakt over de akkoordwisselingen van "Do It the Hard Way", en die een opwindende tegenstelling biedt binnen ons unieke trio-formaat zonder drummer. Het is een leuke en snelle verkenning die de grenzen van harmonie en improvisatie verlegt."Clarity", gedefinieerd als helderheid of luciditeit, belichaamt de essentie van perceptie en begrip en biedt een muzikale ervaring die vrij is van onduidelijkheid of dubbelzinnigheid. Geïnspireerd door de hardbop-groepen uit de jaren 50 en 60, combineert "It's About Time" Latijnse en swinginvloeden. De titel weerspiegelt zowel de ritmische focus van de compositie als de langverwachte release van deze muziek.

"The Meadow is an Ocean" brengt de transformerende kracht van de natuur over, door de weelderige Pacific Northwest te vergelijken met de uitgestrekte, grazige weiden van de High Plains. Het legt de serene schoonheid en helende essentie van deze uitgestrekte landschappen vast. "Tomorrow Island", genoemd naar een eiland in de Beringstraat voorbij de internationale datumgrens, symboliseert hoop en optimisme te midden van barre omstandigheden, en biedt een gevoel van veerkracht en vooruitstrevende geest. "For Now", deze misleidend zachte melodie neemt een onverwachte wending in het sologedeelte, met boeiende solo's van Dawn en Steve. Ontworpen om voortdurend te evolueren, weerspiegelt "For Now" de vergankelijke aard van elke uitvoering, waardoor het fris en uniek blijft. Opgedragen aan een speciaal persoon die mij aardt en stabiliseert, verweeft "Tree Hugger" thema's van liefde, dankbaarheid en milieubewustzijn. Deze oprechte compositie is een eerbetoon aan de koesterende relatie en het belang van milieubeheer.

tracks:

1. Blind 3:24 (Dawn Clement)
2. Spirit Spin 4:20 (Steve Kovalcheck)
3. Lazy Dragon 5:15 (Jon Hamar)
4. Paseo Del Mar 4:42 (Jon Hamar)
5. Hard Ball 1:58 (Dawn Clement)
6. Clarity 4:07 (Jon Hamar)
7. It’s About Time 5:24 (Steve Kovalcheck)
8. The Meadow is an Ocean 3:40 (Dawn Clement)
9. Tomorrow Island 5:12 (Steve Kovalcheck)
10. For Now 6:09 (Jon Hamar)
11. Tree Hugger 4:30 (Dawn Clement)